1993, året som til og med overgikk 2008

imagesZOD8FCKX

Jonas har vært med å vinne fristafetten og vet hvor skoen trykker.

Media bryr seg ikke om Fristafetten. Hvem gjør egentlig det? Er det egentlig noen i det hele tatt? I 2008 hyllet og priset løpsleder Ove Loen Låstad arrangementet. Bergens tidende var ikke rausere enn at det ble førsteside i sporten:

– Det er gledelige tall, og en ny bekreftelse på at dette er en klassiker med bred appell, sier løpsleder Ove Leon Låstad. I tur og orden har tradisjonsrike løp og stafetter sovnet hen. Lokalt er Ask-stafetten 1. mai sammen med Fristafetten nå de eneste av de gamle, gode stafettklassikerne som holder stand. Men til gjengjeld lever de i beste velgående.

– Jeg tror folk setter pris på at vi holder på den samme traseen og har de samme løypelengdene år etter år. Da har de noe å måle seg mot. Den eneste omleggingen vi har hatt, skjedde i 1988, da omlegging av veien forbi Espelandshallen tvang oss til å endre trase. Men siden har alt vært beholdt nøyaktig som før, sier Låstad.

Omleggingen er nå et faktum, løyperekorden er slettet, etapperekordene er slettet og all hederen, æren og tradisjonene er forflyttet bort til nye historieløse Arna Stadion. Et tartandekke som er spikret ned i det kulturnære kulturlandskapet så ungene der ute i ingenmannsland har en plass å ha kroppsøving. Så hvordan er det mulig at 80 usle lag fikk sånn voldsom publisitet i Bergensavisene, mot dagens over 120 ikke får noe? Hvordan er det mulig at det kommer olympiske deltagere til Arna på tirsdag, mot folk som ikke engang hadde NM-kravet i 2009? Det skal jeg faktisk fortelle dere, så bare slapp helt av.

I 2008 var det pinlig nivå i kretsen på mellomdistanse. Folk trente knapt og ingen løp 1500m under 3.50, mot 6 stk som løp under 3.49 i 2014. Det var en tid hvor alle som ville løpe samlet seg i den samme klubben og dermed forsvant alle intriger, hatoppgjør og dueller. Bredden, samholdet og det sosiale akseptet ved å drive sosial aktivitet var høyere enn noen gang, men det var ikke nivået. Havgula, menighetsbladet til Gular, er delvis skyld i dette forvrengte synet på nivå. Etter Fristafetten i 2009 kjørte daværende aktive, Lars Røttingen, ut følgende melding til resten av løpebergen: Dessverre er det få lag i kretsen som kan matche Gular sin bredde og kvalitet. Det var en viss spenning i to etapper, men resten av stafetten ble en ren transportetappe for de gul- og rødstripete. I mål var vi 18 sekunder foran Ask sine gutter. Guttene har mer tungskyts i bakhånd, for verken Erik Serigstad, Anders Huun Monsen og Tomas Windheim var med på noen lag på grunn av påbegynt treningsleir. I dag er saken slik at Lars, som faktisk var beste kretsløper med 3.51 på 1500m året før, ikke ville ikke kommet med på verken Gulars eller Norna-Salhus´ lag som skal gjøre opp om seieren på tirsdag. Nivået er så kolossalt mye høyere i dag enn det var i 2009, da Gular vant Kollen. De løperne han nevner som tungt skyts løp aldri under 4 minutter på 1500m. På denne måten klarte han, med andre, å manipulere media. En flott prestasjon som fremmer idretten vår på alle måter. Dessverre gikk Gular for langt. De siste årene har Gular bortprioritert mellom- og langdistanseløpere, og fylt på med motbakkeløpere, ultraløpere, mosjonister, kappgjengere og andre middelmådige og fremstilt dem som verdensmestere i media. De ble såklart gjennomskuet og i dag lider hele løpebergen av lygingen deres. Gular vil være milevis unna seier i Kollen 2015, en slik spådom kan Stilige melde her og nå.

Dagens Norna- Salhus lag kunne slått landslaget fra 2009, og det er helt sant, om de hadde stilt på Fristafetten. All ære til Ebbesvik som har hentet inn alt Hordalands beste friidrettsklubb siste 15 årene har av løpere. Men selv om Gular ikke satser på baneløperne sine lengre, har de aktive tatt ansvar for egen karriere og stiller ikke mye dårligere. Lagene er nesten jevne på papiret og det kommer til å bli en duell som ingen har sett makan til i stafettsammenheng på vestlandet tidligere. Gular har dessverre ikke lengre egen hjemmeside som de kan hylle seg selv på, og media fikk nok av “ulv ulv” ropene til Lars og co, så det er faktisk kun Stilige som får ut forhåndsomtalen til massene.

Lagoppsett:

fri 2

Siste nytt er at Vidar Dahle dessverre ikke er klar etter skaden og blir derfor erstattet av Grimsbø på 4. etappe. Osterøy har også rapportert om omrokkeringer, men de er ikke offentliggjort enda. Varegg og Osterøy, sammen med Gneist og Gular 2, vil kjempe om siste pallplass. Men denne dagen handler ikke om 3. plass eller kvinner senior. Den handler om det laget som vinner Fristafetten.  Året 1993, som trekkes frem som glansåret ang deltagerantall i artikkelen fra 2008, er såklart overgått i 2015.

11148905_10155474724305354_424747119_n

Stilige ønsker Gular lykke til med morgendagens buksevann levert fra Norna Salhus.
PS: Lagledere kan fortsatt sende inn om de har eventuelle endringer i lagoppsett.

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to 1993, året som til og med overgikk 2008

  1. David Rudisha says:

    Next year I will run for Gular.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s