Fanamilen – en total flause

Endelig er dagen her. Det er søndag morgen og en lettbent etiopier tripper lett i tåken rundt Arna mottakssenter. Han gnir morgenstøvet ut av øynene og kjenner at kroppen spiller på lag. Han er i eksepsjonell form og visualiserer hvordan han knakk hele Hordalands langdistanseelite to uker i forveien ute på Knarvik. I dag er kroppen den samme. Han skal planlegger å kjøre kilometertiden ned på 2.50 km fra 5- 7 km så mellomdistansegjengen er vekke når spurten kommer. Men presset er også tilstede. Han er helt avhengig av fortjeneste på slike løp. Klubbkassen strekker ikke til for annet enn toppene og de som presterer på bane. Arrangøren brisker seg med sponsorer og skriver store ord om premiering til topp tre. Dette kommer til å bli gull for vintersatsningen. Han har allerede plukket ut nye joggesko, de han har skulle vært skiftet ut for lengst.

fanamilen

Fanamilen 1982. Tor Vevle med alderesrekord i menn veteran 40-44 (14.37), Hans Sejrup med 3 plass på alle tiders statestikken i samme klasse (14.49), Arne Risa med kretsrekord for Hordaland på 10 000 og vinneren Atle Fosse trent av Aage Odfjell :). For å si det sånn, den gjengen her var ikke med på felles oppvarming med en gladkristen instruktør i tights fra Elixia.

Etter å ha tatt buss med 2 overganger ankommer han Fana stadion etter to timer med kollektivtransporten. Her er stor stemning, reine julestemningen faktisk. Fana er dekorert i den fineste reklame. Postere, stands, reklameskilt, oppblåsbar port som minner om himmelriket og funksjonærer som går med mer dekorert t-skjorter enn ultrakongen selv. Det er reine høytidsstemningen og hans nye landsmenn med Fana i spissen har virkelig slått på stortommen for å invitere til folkefest. Og for en fest det blir. Her kommer den ene toppløperen etter den andre. Når startskuddet går er det kun Marius Vedvik som er programhelt av de som er påmeldt. Mulugeta tenker at fallhøyden ville vært for stor og markedsverdien ville vært svekket ved nederlag for den rødhårete førdianeren. Han har friskt i minne hvordan han knakk Vedvik i vinterkarusellen året i forveien med nesten minuttet på samme distanse som i dag. Investeringen på 300 kr i startkontigent skal jammen lønne seg tenker han idet de legger i vei mot Fana golfbane. Jæger bilforetning kjører en egen følgebil i front. Kanskje er førstepremien en fullutrustet bil? Han håper det.

Når toget nærmer seg Stend registrerer Mulugeta at de fleste henger med gjeipen. Hva er vel da bedre enn å kjøre ned kilometertiden så de som kun trener terskel får smake litt på syren? Han gjør det, og nå går det unna. Kun Bjørnar Lillefosse med 14.19 på 5000m klarer å utligne farten og nå har han blod på tann. Det er nye joggesko i siktet, førsteside i Fanaposten, 1 års gratis medlemskap på Elixia, skadeforsikring fra If, heldress fra Asics, gullkjede fra H.Gams- Haugsøen, isolasjon til asylmottaket fra Jotun, 1 års forbuk av brød på baker Hughes, medisinsk oppfølging fra Volvat, livsforbruk hos Lerøy fiskeprodukter + de andre sponsorene han ikke helt hva står for. For alle disse er sponsor for løpet og har fått egne helsider i programmet i tillegg til spalteplass på deltager t-skjorten. For et rotterace dette skal bli. Men hva i alle dager. Plutselig har Mulugeta løpt flere hundre meter feil og må snu. Nå er plutselig Halfdan Færø, årets ungsdomstrener i Hordaland som leder an. Han løper hva remmer og tøy kan holde for å ta igjen Halfdan. Han tenker dette er useriøst. Det kunne like gjerne vært Ebbesvik han løp etter. Eneste som mangler er sigarrøyken. Etter å ha forsøkt forgjeves å hente inn Halfdan stivner han og blir også slått av Bjørnar Lillefosse. ”Jaja, det kommer nok en kompensasjon på dette og reaksjoner i etterkant.” Han regner kjapt i hode ”1000 deltagere betaler 250 i snitt med familierabatt osv er 250 000 i fortjeneste kun på deltagerne. Små utgifter i tidtakning, dugnad for løypevakter og i tillegg kommer sponsorene som ingen ende vil ta. Premieutdelingen vil nok være rettferdig skal du se”.

Så er det premieutdeling. Speakeren, som får orgasme hver gang han starter en setning, har talefeil, sliter med stemmeskiftet og i tillegg har null peiling på hva han snakker om roper den ene etter den andre opp på de forskjellige distansene. Hvor i alle dager har de fått tak i den fyren tenker han. De kunne like gjerne brukt en hyiene fra savannen framfor den bfg kledde skikkelsen. Vel oppe på 3.plass mottar han endelig premien. Et gavekort på 500 kr på MX-sport lagunen. Det er premien. Det er hele premien. Null kompensasjon annet enn en busstur på 2 timer tilbake til Arna. Etter å ha trukket vekk startpengene som skulle gå til mat, bussbillett uten honnør og maten han spiste før og etter løpet sitter han igjen med en 500 lapp som er vekke og et gavekort som holder til et drikkeflaskebelte.

Knekt og lurt rusler han slukøret ut av stadion og møter en annen BFG-helt. ”Bra løpt, men jeg hadde trodd du skulle løpe et minutt fortere.” Hvorfor i alle dager skulle han løpt et minutt fortere? De klarte jo faen ikke å stille med løypevakter, skikkelig matching og det var null bonus for løyperekord. I tillegg skulle en trodd det var pensjonisttreff med tanke på starttidspunktet. Fana IL bør gå i seg selv. Og det er en oppfordring fra hele kretsen. Dette holder ikke. Send hele gjengen på spinning med Elixia eller inviter kun mosjonister. Dere reklamerer ikke med premiering til topp tre når det ikke engang dekker startkontigenten. Det er rett og slett svindel. Og oppfordringen går til samtlige løpere Hold dere langt unna løpskarusellen til det er fri påmelding for toppene og startpenger for de beste. Og dette er seriøst. Ta det til dere ellers vil ultragjengen, kappgjengere og motbakkeløpere dominere disse løpene fremover.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Fanamilen – en total flause

  1. Erik Lura says:

    Hvis noen lurer på hvem startnr. på bildet fra 1982 er, så er svaret Bjarne Huseklepp, eks norgesrekordholder på 20.000m og en times løp på bane

  2. Får min fulle støtte på dette Erik! Fana-milen er et så pass stort og tradisjonsrikt løp at det skulle være muligheter for korrekt premiering, og da mener jeg spesielt original-løpet, det som er Fana-milen, nemlig 10 km. Med god premiering, ville det også tiltrekke seg flere toppløpere. La oss bare håpe at BFG vil gjøre noe med det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s