KM- terrengløp Hordaland

Skarverennet er ett av verdens største skirenn, også kalt verdens største skifest. I majestetiske omgivelser går løypen langs Hallingskarvet fra Finse til Ustaoset, 38 km. Med 3 drikkestasjoner underveis er dette en massemønstring uten like. Med god stemning og påskefølelse kan massene trimme og vinne flotte premier på startnummer. Noen av Voss’ beste skiløpere stiller i tillegg til Norgeseliten fra Nord-Trøndelag fylke. Påmeldingsgrensen er på 12.200 deltagere.

KM terrengløp for Hordaland har i år 9 deltagere i menn senior. Løypen går på en åker ved Stend med E6 rett ved siden av. Det er ingen premiering utenom en masseprodusert medalje i nikkel som er lik enten du vinner KM i kappgang eller KM på 100m. Det er ikke mye estetisk over dette arrangementet. Her får du ingenting gratis selv om du steinsliper skosålen og smører på de beste produktene fra Swix. Media bryr seg såklart ikke, for dette er verken fotball eller skitur over fjellet. Men alle som har greie på idrett, som har fulgt med opp gjennom årene kommer til å være til stede. Her er det ikke rom for listefyll, være med på kjøtt og flesk eller for å teste formen. Det blir for brutalt og kun de som satser stiller opp her. Vi så dette så fint forrige helg. På Vareggs terrengstafett kom plutselig motbakkekongen Ludvigsen, kommende verdensmester Taranger, sponsorer, mosjonister, avdankede løpere, de som skifter klubb på grunn av pengene og ikke minst de som skal tjene penger på massene. Men på KM terrengløp er det ikke noe penger å tjene, det er ingen sponsorer å imponere og for massene frister ikke dette blodslitet. For det er ingenting som heter en rolig start i ett 3 km terrengløp. Hvis du ikke henger med fra start er du heller ikke med, for toget går fra første meter. Dette vet motbakkeløperne, skiløperne, mosjonistene og orienteringsløperne, så de holder seg unna. Dette er den kretsmestertittelen som henger høyest i Hordaland. Ingen bryr seg om hvem som blir nr 2 og 3. Det er kun seier som gjelder.

Det er bare å ta Halfdan Færø som ett eksempel. Han har vegret seg i hele år for å møte de beste i kretsen. Stilt opp i løp hvor han er sikret seier og hvor han kan være konge i eget miljø. Når det drar seg til kommer han frem. Han har vant for 2 år siden og ønsker å gjøre det igjen. Marius Vedvik sa selv i fjor før KM-terrengløp ”eg stillar ikkje. Eg orkar ikkje lade opp mentalt 2 helgar på rad. Eg reise til Sogn og løpar utanfor konkurranse i deira krinsmeisterskap” (husk at han hadde tapt for Erik og Mulugeta noen uker før på 5 km i Arna). I år er han bedre. I år har han tro på seier. I år stiller han opp. Mulugeta er i storform, men fikk bank i fjor. Han holder seg vekke. De beste mellomdistanseløperne i Hordaland holder seg vekke. Jonas Hammer, tidligere nordisk mester på hinder stiller. Erik Hovlandsdal, tidligere klubbmester i Gular på distansen og regjerende mester i KM-terrengløp stiller. Robert Bergstå er i form og stiller. Her er det ingen som kan blande seg inn blant topp 3 som mangler.

Selv om det bare frister for 9 stykker å løpe, er det ingen som er savnet. Dette vet de gamle stjernene fra 60-tallet som stiller opp i moteriktig treningsdress fra deres glansdager, trenere fra breddeklubber stiller med klokke for å ta rundetider og tidligere mestere kommer for å se denne bataljen, nettopp fordi de vet at en KM-seier i terrengløp ikke går på billigsalg. I fjor gikk KM- terrengløp på Skansemyren. Ingen hadde sett Mons Troland på flere år før han plutselig sto i målområde med raggsokker og skinnkoffert. Vær sikker på at både Odfjell, Risa og Troland stiller opp også i år. Starten går kl 15.30 på lørdag. Ingen vossinger har meldt sin ankomst, Taranger stiller ikke opp for å løpe i herlig driv og Nord-trøndelag tror fortsatt de er best i verden.

IMG_3388

Både Erik og Halfdan har vunnet KM-terrengløp. Ekspertene tror de vil gjøre opp om seieren i år.

m79ZtoJNoB7A0W3ARH_3GgRySRGieDCSBeECvZTd8vRg

Gulars sterkeste kort er dette året er Marius Vedvik. Men husk, og vi har sagt det før, dette er ikke Sogn.

f93f80_0402bbea2af34862ad63599077910079_jpg_srz_366_498_85_22_0_50_1_20_0

Fra KM terrengløp på Osterøy. Øyvind Fretheim (3000m pers 7.57.1. aldri deltatt i Skarvarennet) vinner foran Jon Tvedt.

f93f80_fd608d183461446a9a5a58c5b08eedc2_jpg_srz_371_546_85_22_0_50_1_20_0

Bak følger Jan Erik Christiansen og Gular redaktør Bjarte Bogstad. Nivået er nok høyere i år enn det var i dine glansdager Bjarte, husk at ikke alle løp på pers i hver konkurranse, statistikken kan villede selv de smarteste hoder, det har vi sett på mang ett stafettuttak.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s