Duellen ingen har råd til å tape

DSC_0626

5 km 2012, Knarvik. Erik 14.53 min, Marius 14.56 min. Året etter tangerer Marius løyperekorden. De har nesten identisk tid med løyperekorden i Arna og på løpskarusellen i Fana deler de rekorden på 15.30. På mandag møtes de 2 største langdistanseløperne i Hordaland de siste årene til duell.

Bergens to beste langdistanseløpere møtes til dyst førstkommende mandag på løpskarusellen i Fana. Distansen er 5 km og omtales i miljøet som ”duellen ingen har råd til å tape”.

Oppgjøret nyter stor oppmerksomhet også på tvers av klubbene. Dette er Øst vs Vest i Bergen og det er ikke en overdrivelse å kalle det et hatoppgjør mellom Vestlandets to beste friidrettsklubber. IL Norna- Salhus har hatt utrenskning i egne rekker, men ser nå ut til å ha fått fotfeste igjen. Gular på sin side bærer preg av ett generasjonsskifte, men har fortsatt overtaket på løpssiden i Norge.

Marius Vedvik er opprinnelig fra Sogn og Fjordane, men representerer Idrottslaget Gular mens han studerer i Bergen. Gular er regjerende mester i Holmenkollstafetten og ryktene går om at Gular tar med seg ”halve” kollenlaget på mandag. Marius har akkurat fullført et vellykket treningsopphold på Tenerife og ryktes å være i forrykende form. Han skal blant annet ha kjørt treningspartner fra Spirit, Ørjan Grønnevig (4 NM gull i 2013), så hardt at Ørjan ble tvunget til å ta 2 fridager under oppholdet. Marius var i tillegg en av norges representanter under innendørslandskampen i februar på 3000m og fikk en sterk 4. plass.

Erik Hovlandsdal, Norna- Salhus, står for det usikre i denne duellen. Han ble nr 3 i NM innendørs på 1500m, men har ikke stilt opp i konkurranse siden. Treningsmessig har han gjennomført ett 1 måneders mengdeprogram som omtales blant trenertoppene som en tilnærmert kopi av programmet til Zersenay Tadese før VM- gullet i terrengløp. Erik regnes som uhyre sterk når han er skadefri, noe han har vært de siste 6 månedene. I 2012 var han best i Norge på 5 km gateløp. Fra Norna- Salhus kommer også trolig Mulugeta Hulensav. Han er den eneste som har slått Erik på 5 km gateløp siste tre årene i Norge og blir å regne med om han er i slag.

En annen storløper som tar turen er Sogn og Fjordanes beste løper, Eivind Øygard fra Jølster. Han har målt O2 opptaket til 84 og terskelfarten skal være bedre enn noen andre på vestlandet. Øygard blir å regne med i toppen, men har nok ikke fartressursene til å henge med hvis det blir råkjør fra start.

Det skal også bli spennende å se hva de andre klubbene i Bergen har å by på. BFG- Bergen har ikke løpere som har noe å stille opp med i dette selskapet. Det samme kan sies om alle andre klubber utenom Varegg.  Det skal bli spennende å se om deres satsning rundt Halfdan Emil Færø bærer frukter. Med så mye ressurser satset på kun en utøver blir det interessant å se hva fjorårets sølvvinner fra NM innendørs på 3000m har å by på.

Det som er verdt å merke seg er at det ikke er savnet en eneste løper på vestlandet i denne duellen. Det er ingen tvil om at det er de to beste vestlendingene som skal gjøre opp for tittelen denne mandagskvelden. Redaksjonen vil gå så langt å hevde at ingen nordmenn som trener i Norge vinterstid er i stand til å hamle opp med de to nevnte i denne duellen.

erik vs marius

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Duellen ingen har råd til å tape

  1. Siddis says:

    Bergen er nok ikke vestlandets løpehovedstad lengre:) Hegemoniet har falt… Stavanger troner nå alene på toppen!! Som du nevner 4 NM-gull til Grønnevig i fjor. I et lite halvmaraton i Egersund sør i fylket ble det i dag løpt alene i front i sterk motvind til 1.05.58. Ikke en eneste pudding i Bergen som hadde matchet dette:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s