Slaget ved Fana

Norges mest leste løpeblogg har ligget død altfor lenge. Vi er tilbake og gir en gjennomgang av helgens Framoleker. For dere østlendinger og strikkevester er det verdt å notere seg at Erik nå er regjerende mester på Tyrving, Veidekke og Framo. Men nå, helgens hendelser:

I 1943 kjørte Wehrmacht seg fast i Stalingrad. Etter år med offensiv og medgang var de blitt for høy på seg selv, forsyningslinjen var blitt for lang og styrkene var uten ledelse. Hjemme i førerbunkeren satt sjefen og analyserte feilene.

Nå gikk ikke en hel Norna-arme tapt på Brandbu, men fallhøyden var stor. Det var på tide med nyvinninger. Erik var blitt for selvsikker. Kroppen tålte det utroligste. Han hadde most på med den ene hurtige langturen etterfulgt av den andre rundt Fanakirken og tilbake (28km), men det ble tilsutt i meste laget. Nå tok Stilige ansvar: ” Du har kommet inn i en blindgate. Møt på Fana lørdag kl 2000 ferdig oppvarmet. Du skal løpe 12*400m på 60 -61 sekunder med 90 sekunders pause. Ingen var raskere enn deg i 3000m feltet, ingen har fysikken din og ingen har løpt flere km. Men du mangler hardkjør. Det skal vi gjøre noe med. Ikke løp over 20 km på langturene og ikke fortere enn 4.00 og vær uthvilt de dagene det er kvalitet”.

Tilbake på østfronten. Wehrmacht sender sine elitestyrker fra vestfronten for å bekjempe kommunistene. Nye friske årskull med ungdom er klare til å møte Sovjets styrker. I tillegg har de en nyvinning. Den tyske Tiger stridsvognen er oppgradert. Den går under navnet Panther, er overlegen kommunistenes utaderte tanks og skal snu krigen. På grunn av den russiske vinteren er det en stilletilstand på begge sider. Begge parter gjør sine forberedelser til krig ved Kursk. Og nå mente de svarte pantherne alvor. Etter fire måneder hadde Wehrmacht samlet 2 700 stridsvogner og selvdrevet artilleri, 1 800 fly og 800 000 soldater.

IMG_8606 - Kopi

Stilige var betenkt etter at eleven hans hadde løpt over 200km 3 uker på rad uten hans samtykke

Det var altså ved Fana slaget skulle utspille seg. Erik og Stilige hadde ikke 4 måneder forberedelser, men 8 dager. De smadret 12*400m på 60 sek (siste på 57). 3 dager senere 10*200m på 29 sek, pause 200m jogg på 55 sek + 6*200m på 26-27. pause 1 min. så 8 min pause før 2*150 m på 16-17 sek. Norna var nå klar til å møte overmakten fra Brandbu.

Men kommunistene er ikke lite kvass. Den røde armé og tusenvis av sivile legger ut om lag en million landminer og graver rundt 5 000 kilometer skyttergraver. De konsentrerte også store styrker i og ved lommen; 1 300 000 soldater, 3 600 stridsvogner, 20 000 kanoner og 2 400 fly. Elitestyrken mangler, men her er veteraner fra Stalingrad. Sindre Løchting tar med seg Nittedal ungdommen. I tillegg stiller Idrottslaget med en haug med desertører i alderen 22 år til gamle menn.

Det er duket for tidenes største panserslag i Bergens storstue, Fana stadion. Her hvor Steve Ovett satte standarden før han vant OL-gullet sitt, overlates ingenting til tilfeldighetene. Stilige kommer ut av førerbunkeren, gir ordre til eleven sin og kommer med krav. Ebbesvik krever intet annet enn seier, pappa Rune truer med bank om ikke persen hans blir historie og i tillegg kommer søster Hilde for å se familiens juvel ta skalpene av samtlige.

Kommunistene på sin side begynner å få kalde føtter. «Er det virkelig nødvendig å angripe Fana, eller i det hele tatt i vest i år? Tror du noen i det hele tatt vet hvor Fana er? Hele verden bryr seg ikke om vi erobrer Fana eller ei. Hva er grunnen som tvinger oss til å angripe Fana i år, eller i det hele tatt på vestfronten?». Kalde føtter hører ikke hjemme på slagmarken, og slaget var nå uungåelig.

800m. Wehrmacht tar første stikk.

Ordre fra Stilige:

  1. ingen bytur 3 dager før løpet
  2. Ingen syre 2 dager før løpet
  3. Ingen doble økter 2 dager før løpet
  4. Stå opp før kl 14 løpsdagen og jogg i 15 minutter

Som representant av reint idrettslag la Norna også forholdene til rette. ”Menn senior løper sist. Sørg for at det er i overgangen mellom sengetid og drømmeland for kommunistene.” Starten var da satt til 2205.

Det var mange overtrøtte tryner på Fana denne kvelden. En som ikke var det spor trøtt var Nornaleiren. Etter sterke tider i de aldersbestemte klassene var det kommer til the main event of the evening. Erik hadde løpt flettene av alle på oppvarming og med tenna på tørk gikk han rundt med Tyson nakken og freste.

Guttene tar oppstilling: Det legges i vei i godkjent tempo. Kristoffer tar teten ut svingen, men Sindre kommer på innsiden og hakk i hæl kommer Erik. Det løpes i bra fart opp til 400m som passeres på 56. Ved 300m igjen står Stilige: ”faen i helvette, kjør de i fillebiter”. Og nå kommer den svarte pantheren til Norna. Det uler i sirenene på bortre langside før det elges gjennom siste sving. På oppløpet er Erik stokk stiv, men det er ikke snakk om å gi seg. Det brøles og freses til publikums forskrekkelse. 1.52.97. Pappa Rune sin tid er historie med 3 hundredeler. Det er med rette god stemning i Nornaleiren og samtlige med riktig klubbdress gir anerkjennelse til yndlingen.

947022_10152855344340582_696608760_n[2]

Leksjon i å “ta ut absolutt alt” fullført

1500m. Idrottslaget sender Kollenlaget til unnsetning.

På den feile siden hersker det full panikk. De henter inn samtlige veteraner fra Stalingrad og NM-stafetter. Løpsdagen er kommet og begge leire er hissig på grøten. Marius Vedvik, helten fra kollenbragden ferierepresenterer Førde for anledningen. Her skal det løpes fra start og han får med seg Løchting i planene sine. Haldfan-Emil Færø er ikke like kvass i uttalelsene sine, men lover pers. Treningen den siste tiden har gått bra. Problembarnet fra Spirit med sin bedre halvdel dukker ikke opp som han lovet (typisk for skitten idrett aka oransje drakt), men det gjør en rekke andre rogalendinger. PS: Idrottslaget skal ha creds for å ha gitt Tjalve buksevann i Kollen så de hadde vett til å holde seg unna denne begivenheten.

IMG_8620

Bakre del av feltet.

Skuddet går og Løchting tar teten. En som ikke er i teten er Vedvik. Han får gjennomgå i det 23. mann store feltet og kommer desidert sist ut. Etter 250m kommer han som en kule og presser seg inn. Men når Løchting skal få avlasting i drajobben er ikke Marius der. Opphentingen har kostet for mye og nå ligger idrottslaget heller på skuddhold med Halfdan og Lillefosse. En annen som ligger på skuddhold med panservernartelleri er den svarte pantheren til Norna. Etter å ha kastet vekk en parasitt fra Haugesund som prøvde å presse seg inn, starter han offensiven mot teten. Vedvik blir passert og Lillefosse detter sakte av lasset. Ved 400m igjen er det bare Løchting, Halfdan og Erik igjen. En østlending, en guling og en Norna-utøver. For ett klimaks. Publikum tør ikke puste eller blunke. Og nå kjøres det i front. Nedover bortre langside er Erik oppe på siden av Sindre og hører Stilige gi en siste ordre ”Løp fortere”. Enkelt og presist, løper Erik til mål på 3.52. Siste 300m på 42 sekunder og Morten Veldes mesterskapsrekord på 3.53 er historie.

Alle som driver rein idrett er glade for at Norna-Salhus offisielt har tatt over rollen som Bergens beste løpeklubb. Ungdommen deres er representert over alle fronter og for å sette en siste touch over verket smeller Mulugeta til med seier på 3000m dagen derpå foran navn som Urige Buta og Tom Erling Kårbø (8.07 på 3000m)

Alle hjerter fryder seg og gleder seg til fortsettelsen. Eneste problem er at det gjenstår en eksamen, men etter det kommer det hyppige oppdateringer og omskriving av historiebøkene.

IMG_0398

 

Ukens snap: Dårlig vær betyr lureløp. Lureløp betyr at Erik vinner, det må dere lære. Med nytt tapas-bestikk spises det is fra vandrepokalen til Gular som er i god bevaring i Kleiva. Den hentes kun frem ved de store anledningene.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s