Kjenner dere den kjølige Vestlandsvinden?

Den som har trekt innover Østlandsområdene og bragt død og fordervelse på sin vei?Luften som kommer fra toppløpet på onsdag er eselhumor-gjengen egentlig ikke verdig, men rapporten fra løpsdagen skal dere uansett få lese. Da slipper vi konstant kaldsvetting og skifting av sengetøy i tide og utide.

blogg2

Fra dagbladet: Her er landslagets tøffeste mann:”Valon Berisha stilte som eneste spiller på landslagstreninga på Åråsen tirsdag, uten verken lue, votter, eller langbukser.”. Ehh, ok, kan ikke denne avdankede sjøoteren komme til Arna neste gang og se hvor stusselig han er i Hordalands tøffeste selskap. Dessuten hadde Berisha knetights under den forete shortsen= rekete. Tillegsinformasjon: Han hadde ikke klart å følge 1 km, noe som viser hvor utjenestedyktig fotballspillere er. Foto: Kondis

Den store dagen var kommet og Jonas trekker på seg Gulartøyet. Det er ikke komplett og minner litt om den røde armé i full oppløsning på tilbaketrekning i vinterkulden på Østfronten under 2.verdenskrig. Det får nå så være tenker Jonas, selv om alle merker at kolleksjonen er en god blanding av Puma, Trimtex og diverse ymse av sivile plagg. Det er ikke mye militær presisjon over koordineringen heller, men etter omfattende logistikkarbeid har han fått avtalt skyss med sin gode venn og nemesis Halfdan. Erik hadde sett seg lei av å kjøre på Gularutøvere til og fra trening. En skulle nesten trodd at den flotte grønne poloen hans var klubbeid, men nå får andre ta over poengterte Erik. Det var egentlig avtalt at Stilige skulle plukke opp samtlige på Gularhuset, men i frykt for represalier fra strikkevestene og andre som ligger under kontorpulten på dagtid måtte de si ifra seg denne gylne muligheten.

Med en bekymret mine går Jonas ned trappene og stiller seg utenfor huset i vent på Halfdan. Han har ikke noen god følelse. Beina er sår, kroppen er tung og på grunn av diverse personlige opplevelser og nedturer den siste tiden er han ikke helt mentalt tilstede. Så kommer Vedvik sprudlende ut fra døra i kjelleren. Han er topp motivert som vanlig, og legger ut om at han skal ta ansvar og dra feltet. Lysene i jenteetasjen er slukket, ett dårlig triks for tyvtitting ettersom det er lenge til 21-nyhetene. Men Marius bryr seg ikke om jentene uansett, bare brisker seg og forteller om løpsopplegget. Men når Halfdan kommer i en bil som ikke har en eneste forbikjøring på cv-en, avtar dette pratet. Det merkes at de er konkurrenter og at de ser på Jonas som listefyll og at han er mer med på kjøtt og flesk. Bilturen er preget av stillhetens alvor der de sitter i en blanding av gammelt og nytt Gulartøy, noen rester fra en landskamp samt sivile plagg og utstyr fra tidligere moderklubber fra det langstrakte land.

Det er ingen problem å finne parkering, men nå begynner de å kaldsvette. Bilen til Stilige, med den helvettes motoren, er observert på bortre langside av klubbhuset til IL Fri. Frykten handler ikke om å bli tatt i fartskontroll, men for å komme på et bilde tatt av en paparazzifotograf… De skyndter seg frem til påmeldingsboksen. Det er flott å kunne være på offensiven for en gangs skyld. De 3 Gularguttene, som for øyeblikket er klubbens beste kort på langdistanse, går sammen mot garderoben for å få litt stillhet og fred for å fokusere før løpet.

Men så, på lik linje med Jesus oppstandelse fra de døde 3.dag, står Erik plutselig foran de i all sin prakt. Halvt utsultet er han kledd opp av de som driver Norges reneste idrettslag i full klubbkolleksjon. Den svarte kjortelen forkynner ærlighet, åpenhet, medmenneskelighet, forståelse og tilgivelse. Jonas kunne se at redselen hos sine 2 klubbkamerater, ettersom de var farlige nærme toalettet og samtlige først fryktet buksevann, forsvinne. Erik klarer å skille mellom sak og person. Han har ikke glemt gamle klubbkamerater og tok de inn i varmen. Viste de vei hvor han hadde lagt beslag på jentegarderoben og tok godt imot dem. Det var god stemning, alt var som før nå som de som bedriver skitten idrett ikke var noensteds å se. Jonas følte seg trygg nå. Han skjønte godt at de skitne holdt seg vekke nå som Stilige i egen person hadde møtt opp, samt at Erik sikkert hadde macheten i bakhånd under den fryktinngytende overtrekksdrakten.

Det var 40 minutter til start og det var på tide å få varme i skråtten. Erik hadde såklart ikke med seg klokke og er ikke så nøye på detaljer som å løpe igjennom løypen på forhånd. Men Jonas fikk med seg de andre og la i vei nedover ved siden av det gamle jernbanesporet. Det kom en fyr imot og den stilen kjente Erik igjen. Det var Lars Bakke, en annen av 89-årgangens siste håp. Det er noe ved dette årskullet, noe annet enn dessertgenerasjonen som kom etter dem. Litt preget av mindreverdighetskomplekser lyttet de nøye til visdomsordene som den Nordiske U20 5000m-mester hadde å komme med.

Nytt+bilde

Året er 2008, Lars blir nordisk juniormester på 14.31. Østlendingen kapitulerer. Foto: BT

Jonas syntes beina var tunge og kroppen var dau og når Erik i tillegg økte tempoet gikk Jonas heller inn i boblen for å fokusere på seg selv og sitt eget løp. Tankene var stort sett negative, men han måtte le litt inni seg der han så at Halfdan fulgte Erik på tempoøkningen. Det er bare å glemme å vinne oppvarmingen mot Erik så det der har du bare alt å tape på humret han.

Tilbake i Garderoben har Erik truffet en gammel stjerne. Det er faren til Simen (gjestebloggeren). Han er en høy radmager fyr som bærer preg av de harde klimatiske forholdene ute på Askøy. Dette var så sabla til type at Erik blir igjen for å diskutere Simens fremtid som løper istedenfor å trekke mot startområde sammen med de andre.

5 minutter til start

Gular tar oppstilling på startstreken. Det er så tett i Gulinger at en skulle tro at det var Sovjetunjonens nasjonaldag og at en befant seg på den røde plass. Vi mangler Josef Stalin og Leonid Bresjnev, men med sensuren og Stasi-systemet (som dere så godt kjenner til fra tidligere historier) som styres med en hard hånd fra kontoret i byen.

2 minutter til start.

Nornas svarte Panthere ankommer. Med klapping på lår og høye hopp er de en fryktinngytende syn. Stilige styrer troppene sine fra en høyde og styrkeforholdet teller nå i Nornas favør.

Starten går. Skildret fra ett nøytralt perspektiv

Sovjets maskineri ruller av gårde. Flaggskipet med Marius i front fosser nedover de mørkbelagte gatene og tilbakelegger første 1000m på 2.52. De svarte pantherne følger hakk i hel og nærmer seg slagmarken.

kkk

Starten er gått, men allerede er det strekk i feltet. Marius strekker ut i voldsomme klyv. Mulugeta skulle knekkes med en hard åpning men fikk kontakt allerede etter 1.3 km. Bildet er hentet fra IL Fri sin hjemmeside.

Etter å ha vært igjennom novemberdagene begynner den tyngste av de tyske stridsvognene å forsere i feltet ved 2.6 km. Han får med seg en lettere sonderkraftfahrzeug fra egne tropper, men tempoøkningen er ikke større enn at alle i tetgruppen klarer å følge. Den teller 4 løpere, (Erik, Mulugeta, Halfdan og Marius), 2 fra hver supermakt. Jonas kjente tidlig at han ikke hadde dagen og måtte tidlig kapitulere..

Nå starter slaget, og Wehrmacht tar iniativet. Mulugeta kjører kolossalt nå, den røde armé er utraderte og bare Erik klarer å følge. Men etter 3.4 KM må også Erik slippe. Forsyningslinjen har blitt for lang, han begynner å bli stiv og må slippe seg ned til den røde armé. Marius tar teten og tar opp jakten på Mulugeta. Sistnevnte er i front med frie tøyler, holder på å løpe feil og velger å løpe på fortauet og ikke raskeste vei. De 3 andre skjønner at de ikke befinner seg i New York midt i rush-tiden og knapper innpå noen meter. Det er nå 800m igjen, men Mulugeta har fortsatt 25-30 meter på de andre. Det kommer ett kraftig brøl fra en tilskuer uten strikkevest som roper ”tempostinging, du må vise at det litt guts i deg”. Og nå våkner Erik. Det er stor forferdelse blant den røde armé når de oppdager at de Sovjetiske stridsvognene ikke holder samme standard som Wehrmacht. Selv om den svarte pantheren virker sluttkjørt, befinner seg bakerst av de 3 og lager ulyder på hvert utpust, løper Erik nå med ett mål for øye. Dette oppgjøret er ikke hentet fra historiebøkene, så Sovjeterne må kapitulere når Wehrmacht nærmer seg Stalingrad. Når Stilige i tillegg kommer med tilrop når det er 150 m igjen virker det som om Erik skal ta seieren, selv om det fortsatt er 10 meter opp til Mulugeta. Men idet han skal opp på siden og ta skalpen på sin medsoldat, får han en økning i frekvens servert i retur som han ikke kan svare på. Mulugeta vinner 2 tideler foran Erik på 14.49.0 med Marius 2 sekunder deretter. Alle løper under rekorden til maskinOla. Også Halfdan klarer sub 15 minutter, selv om han tapte en del siste 450 meter. Jonas ga litt opp og løper inn til en skuffende 5. plass. Han kommer nok sterkere tilbake den dagen han skjønner at hard åpning ikke passer han, og heller må løpe progressivt og spille på sine sterke kvaliteter.

Historien er nå nedskrevet og alle skal ha sin ære av kaken.

Jonas: For å stille opp og gjøre ett ærlig forsøk selv om han hadde en dårlig oppladning.

Marius: For å dra lasset og gjøre grovjobben. 21 år og allerede så stor kapasitet vitner om mye og omfattende trening. Tok ut alt og måtte ha hjelp til å reise seg = vinnertype.

Erik: For å stille opp selv om han ikke har hatt en eneste uke med kontinuerlig løping siden september. Tøft å kjøre inn Mulugeta når slaget virket tapt.

Halfdan: For å ha hevet seg kolossalt fra i fjor og annonsere tro på seier på forhånd.

episk

MaskinOla vet å ta en mulighet når den kommer. Den gamle rekordholderen får ett legendarisk bilde med Stilige som skal pryde gutterommet i årene som kommer.

IMG_7664 IMG_7665IMG_7673

Det mye omtalte bildet som prydet Bergensavisene dagene etter løpet. Lars Bakke som spurtslo ikke-ukjente Sindre Buraas på Fana stadion i 2008 har ett stykke igjen til 5000m persen, men er godt i vei med opptreningen. Creds til Lars for å stille opp når flyet ble kansellert.

Det kan også meddeles at stemning var særdeles god etterpå (med unntak av Jonas, som mest av alt ville legge opp). Det ble progressiv nedjogging og alle samtykket om at Tjalve hadde vært sjanseløse i årets Kollen hvis ikke Gular hadde begynt å blande idrett og politikk, samt få kalde føtter i frykt for dårlige omdømme hos eselhumorgjengen.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to Kjenner dere den kjølige Vestlandsvinden?

 1. EH-fan says:

  14.49 i kulde og vind på frikarusellen i mars, tilsvarer vel 14.20-tallet i 20 grader og vindstille med gode felt om sommeren. Ikkje så dårlig det.

 2. Anonymous says:

  14.49… Mye motvind eller kjørte dere bare en hurtig langkjøring?

  • Vidar dahle says:

   Det var faktisk en del vind. var iskaldt og hardt å få den i tryne på tilbaketuren. Hva er persen din da? 15.51!!!! haha, lol

 3. Løpsfantomet says:

  Elsker rivalisering øst/vest. Måtte vi knuse sengevæterne østpå.

  • Anonymous says:

   jajaja, det skal vi. skal knekke sammensvergelsen. Rettferdigheten seirer til slutt/ de gode vinner alltid 😀

 4. Orket ikke å lese alt, da historien av vel mye utbrodert, men du verden så bra løping i en Vinterkarusell. Jeg er imponert! Nå må dere få Maskin-Ola tilbake med nummer på brystet, så blir det enda bedre! Tipper det blir tider under 1430 neste vinter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s