Fartslek i de sene nattetimer

Det er torsdag kveld og Jonas sitter på bussen ved Oasen senter i Fyllingsdalen. Det renner inn med gangstere og småkriminelle fra denne drabantbydelen i Bergen og han sjekker en ekstra gang at han har skysskortet sitt på innerlommen. Han vet han har det der, men underbevisstheten fører armen hans i den retningen. Det oser hardt miljø av denne gjengen. Du ser det på dem. Her har gangetabellen blitt vekkprioritert med gjengkrig, og skolearbeid forsaket til fordel for hærverk og tagging. Jonas er glad han ikke har noe med dette miljøet å gjøre. Oppvokst på den grønne gren med søndagsmiddag i ukedagene, er det vanskelig å ha empati og forstå seg på disse hardføre typene. Men det er ikke umulig ettersom hans beste treningskamerat, Erik, er oppvokst i dette miljøet. Apropos Erik, det er dit Jonas er på vei. Han er nemlig blitt invitert på kveldskos på Fana stadion. Han skal ta del i det eksklusive selskap som driver hardt og omfattende etter at du har lagt deg. Han skal nemlig få være med på fartslek etter den gamle modellen.

Det er stas å ta del i en slik begivenhet tenker Jonas idet han går av bussen på Fanatorget. Han tripper på tærne, rister litt på lårene mens han går i retning Gosen. Han er godt vant, så han går bare rett inn og opp trappen. Der sitter Erik i stresslessen sin og stresser maksimalt lite med en film. Jonas må bare finne seg i at filmen skal bli ferdig før Erik trer på seg en gammel treningsdress fra femkampen. Det snakkes høyt og lavt. Jonas merker at han kan være seg selv i dette selskapet. Han må ikke moderere eller tilpasse seg miljøet. Her er det stor takhøyde, i motsetning til huset i byen hvor en må gå ”huket gange” for å passe inn om dagen. Den flotte grønne poloen står klar og de freser mot Fana.

Klokken er blitt over sengetid for sengevætere og andre lavkarboer, så lysene på Fana er slukket. Jonas merker at han begynner å bli overtrøtt på oppvarmingen, så han har behov for å snakker om traumatiske problemer. Den siste opplevelsen han ville dele var en historie er om en lignende økt som dagens, hvor han og Anders Huun løp over evne. Anders trodde første draget var 1000m, når det egentlig var 3000. Jonas hadde hengt med og de hadde begge fått smake hagesaksen allerede midt i økten. Jonas hadde mast i ett sett på den 5 kilometer lange oppvarmingen, men nå våknet Erik. Ruset på Burn og med 300 gram daimsjokolade i magen ble han helt vill i blikket. ”hvor fort gikk denne 1000 meteren” spurte han. Jonas svarte ”under 3.10”. Men noe var galt nå, det kjente han på kroppen. Jonas hadde hatt denne følelsen før. Det er den følelsen du får når du har forsnakket deg og eneste taperen er deg selv. For nå skulle Erik selvfølgelig overgå økten Jonas og Anders hadde den gangen begge måtte i buskene halvveis i økten.

image_1361997763456991

Trenger ikke se på skoen når lissene skal knytes hvis du har gjort det før.

image_1361997815809447

Jonas kledde av seg som om han skulle i ringen med Tyson. Bra start i herdeprosessen.

Etter tøy og bøy kledde de av seg og så opp på tavlen som viste 2 grader. Med en 200km uke nylig i Portugal etterfulgt av rolige skiturer var Jonas trygg på at smellen fra Løvstakken i alle fall ikke skulle gjenta seg. Men det var urovekkende at Erik stilte i syntetisk skjorte uten ermer. Enda mer skeptisk ble han over stigningsløpene som så ut som max drag på den frosne tartanen.

Så la de i vei på den mørklagte stadionen i måneskinnet. Erik i front og Jonas på hjul. Det gikk vel fort tenkte Jonas, men han roer nok ned der fremme når han har fremhevet poenget sitt om at han ikke hadde sprekt på økten som Jonas hadde med Anders den gangen de trodde de skulle bli olympiske mestre innen 2 år. Første 1000m på 3.07, jaja, nå kan du roe deg Erik, men han fortsatte bare i samme tempo. Jonas bannet og steikte på hvert utpust og tenkte ”se hva du har stelt i stand nå din tulling. Nå kommer det til å bli ett slit uten like”. For å være på den sikre siden kjørte Erik de 2 neste 1000 meterne også under 3.10 og passert 3000m på 9.18. Nå var det blitt meter og vi var ikke ferdig med første draget engang. Så løp de 6 minutter på 4.35 pr km mens Erik maste om noe greier Jonas ikke forstod. Irriterte seg bare over at fyren ikke pustet skikkelig engang. Neste drag var en 6 minutter. Så bar det av sted igjen. 6.08 på Erik og noen sekunder bak på Jonas (løp 2000m). Det var kjølig, lårene begynte å stivne og Jonas var dyktig sliten. Men de lengste dragene var unnagjort så nå skulle han være tøff og følge uansett hva. Det var lettere sagt enn gjort. Etter 4 min rolig (4.35 pr km) løp de en 4 minutter, der kilometertiden nå var under 3 minutter og atter en gang ble det meter. Så 2 minutter i 4.35 fart, før de tok fatt på siste draget som også hadde varighet på 2 minutter. Jonas fulgte lett første 300, men så dro Erik til. Det var glipptak og banning der fremme. Erik kastet luen luen og føk forbi passering 600m på 1.37 (1.42 på Jonas). Endelig var økten ferdig. Jonas fikk ett velfortjent klapp på skulderen av Erik og kjente han var stolt. Stolt over å høste kudos og ære, samt trene på ett tidspunkt han til vanlig ville sovet. Etterpå fulgte 5 km obligatorisk nedjogg før de kjørte til byen i den flotte grønne poloen.

Økten vi hadde var etter den gamle modellen. Det er lett å bli temposvak i all vintertreningen og for å bryte ett ellers fast mønster er det viktig å trene fartsøkninger. Det er en typisk hinderøkt og er hentet fra treningsprogrammet til Anfin Rosendahl. 10 min. hurtig-6 min rolig- 6 min. hurtig- 4 min. rolig – 2 min hurtig- 2 min. rolig- 2 min hurtig. Rolig skal være i nøktern langkjøringsfart. Legger også med ett bilde fra ett rotterace fra Fürth i 1980.

Bilde (6)

Løperen i gult heter Patriz Ilg. Han ble verdensmester i Helsinki på 8.15.06. Han har også sølv og gull fra EM. Mannen til venstre er Michael Karst, medaljevinner i EM, verdenscupvinner og tysk rekordholder. Anfin i blå overdel, var sikker på han skulle ta de i dette løpet, men endte som Nr. 5 på 8.35. Til Anfins forsvar var det mai måned, boikott av OL og lenge til NM (hvor han tok 3 gull). Bilde er fra nest siste vanngrav.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

18 Responses to Fartslek i de sene nattetimer

 1. Svar says:

  han hadde ikke klart siste 600m. Konklusjon, han hadde ikke klart økten. løp han forresten halvmarathon 3 ganger i uken? nei, denne økten var ikke en konkurranse din ape

 2. Yep says:

  Tror faktisk Persen løper 21 km i 3.04 tempo ja. Kanskje til og med litt fortere.

  • Svar says:

   ja, gjør det vel midt på natten når ingen ser på i slalomstøvler og hjelm. synd han ikke har gjort det i konk

   • Yep says:

    1.04.36 i februar i fjor, hva blir det på kilometern? Og dette tempoet skryter du av å holde i 3km med lange joggepauser…

 3. Ex-runner says:

  Dette oser det klasse av! Rent tekstlig er det en sann fornøyelse å lese, samtidig som det høres ut som en klasseøkt! Respekt!

 4. Logikk-feil? says:

  “Makan til skrytepave som selger skinnet før bjørnen er skutt. Vent til sommeren kommer, og du har knust Buraas, Henrik, Moen, Fløystad, Brox, Grønnevig, Velde, Kårbø, Persen m.fler…”

  Her nevner du utøvere EH hevder ville klart økten, hvor har han skrevet at han skal slå disse?
  Skal du nevne noen må du nevne de neste 8 på listen…
  Påpeker bare feil med logikken din.

  • Kjepphesten says:

   Haha! For Buraas, Moen og Persen er farten på 90% av denne økten saktere enn halvmaratonfart…

   • Svar says:

    skal like å se Moen løpe en eneste meter i 2013. Hvis du tror Peersen, Grønnevig og Vedvik løper 600m på 1.37 i en fartslek der totalsummen på økten er 10 km tror du sikkert på julenissen også. 21 km på 3.04 tempo? trokke det du. Vi er i februar, folk er ikke i toppform og pr dags dato slår ikke 10 stk nordmenn meg på 5 – 10 km.

   • Logikk-feil? says:

    Verken Buraas, Moen eller Persen er konkurrenter til EH på 1500m, hvorfor er de relevante? De er heller ikke nevnt som utøvere EH skal slå, med unntak av kanskje Persen, så skjønner ikke hva du maser om. Har du dysleksi?

   • EH fan says:

    Go Hovlandsdal 😀

 5. Sengev'æter says:

  Ingebrigtsen. Fløystad. Buraas. Grønnevig. Vedvik. Brox. Nordtveit. Gramstad. Persen. Kårbø. Det er 10 stk. som hadde klart den økta fint. Vis litt respekt for andre mellom/langdistanseløpere som trener bra.

  • Erik Hovlandsdal says:

   hahahahha, dummeste jeg har hørt på lenge. måtte faktisk le høyt her jeg sitter og det er ikke ofte jeg gjør på nettet.

   • Anonymous says:

    Hvis det ikke er dem som ler av deg (kanskje med unntak for Vedvik).
    Makan til skrytepave som selger skinnet før bjørnen er skutt. Vent til sommeren kommer, og du har knust Buraas, Henrik, Moen, Fløystad, Brox, Grønnevig, Velde, Kårbø, Persen m.fler…

 6. Anonymous says:

  Haha 8 stk i Norge? Hva er det som skjer på denne bloggen? Røyker dere?

  Likte forrige innlegg der du skrøt bra av prestasjoner som 14.53 på 5km og seier i Tyrvinglekene eller hva det var. Tjohei så fort det går!

  • Erik Hovlandsdal says:

   Det er 5 stk som har løpt fortere i Norge siden målingene startet i 2002 på 5 km. Tjohei, her er jeg. Ja, det var bra felt på Tyrving, tipper du var med. Ok, bare nevn 9 stk som hadde klart økten så skal du få vår anerkjennelse

 7. Sengev'æter says:

  Stemmer nok det. Viktig å hugse på at også sengevætere kan løpe fort. Var bare tull med at dere løp sakte, men litt erting må du forvente med å skrive så nedsettende om en mobbet gruppe som sengevætere og lavkarboer 😉

 8. Sengev'æter says:

  Fin blogg og artig økt. Men hvorfor løper dere så sakte? Er dere for svake mentalt eller er det andre årsaker? Setter stor pris på svar.

  • Erik Hovlandsdal says:

   hehe, du koser deg nå. Tipper det pr dags dato er under 8 stk som hadde klart den økten der i Norge så hvis du er en av de lover vi å heve oss for å gi deg kamp til sommeren ;). Ellers var økten hard og det var ikke mye å gå på, men husk at det er midt i en hard treningsperiode med mye mengde og doble økter. I tillegg var det glatt og kaldt. Fana stadion i februar er ikke Portugal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s