Clash of the Titans på Løvstakken

Som et ledd i samarbeidet mellom Erik og Jonas var det viktig å kjenne litt på hverandre og sjekke status. Vi ble enige om at beste måte å måle krefter var en ren kapasitetstest opp Løvstakken. Løvstakken er ett av de 7 fjell i Bergen og har fostret mang en god hinderløper. Det er nok ingen fjell i Norge som har samme snitt å vise til når det gjelder topp 5 på 3000m hinder og dette var guttene fullstendig klar over. Med militært VM-gull i terrengløp er ikke akkurat Erik svak mentalt i hode. Det samme gjelder for Jonas, som ikke lar seg fornekte over å dra og kjøre konkurrenten i senk i front. Et eksempel er da han malte feltet i senk og ble  nordisk juniormester på hinder tilbake i 2010. Det ble allikevel stilt 1000 kr i premiepenger fra en anonym sponsor for å trekke konkurrenter og heve nivået.

Erik har dessverre slitt med en avrivning i kneskjellet siden 2. januar og ikke løpt annet enn rolig i motbakke på mølle. I tillegg har han gått store doser på ellipsemaskin. 70 minutter ellipse + 1 time løping på 12 km/t med 5 % i stigning + vekttrening har vært hverdagslige innslag i treningsarbeidet i denne perioden. Men siste halvannen uken har han mobilisert og kommet på offensiven igjen. Kneet har spilt på lag slik at bakkeløp og hurtig langkjøring i svak stigning virkelig har fått fart på beina igjen. Etter noen gode økter de siste dagene gikk han til duellen med en god følelse og visste at ingen på Vestlandet ville kunne matche han opp fjellsiden. Jonas er likevel med sine 58 kg et beist i motbakke når farten ikke er altfor høy, så tvilen var likevel tilstede.

Jonas på sin side har hatt en liten down-periode etter ett skuffende innendørs-NM i Haugesund. Tidene var så som så, men det var oppsiktsvekkende at tidligere jevngode konkurrenter plutselig tok han, spesielt på slutten hvor han skulle ha sin styrke. Få løper flere KM enn nettopp Jonas i Norge. Hvorfor skulle han tape for de på slutten? Det er slike svar moderne treningsprogram ikke gir svar på. For å sitere sjefen «det fine med meg er at jeg ikke vet hva som skjer med kroppen når du trener, men jeg vet hva en god gammeldags treningsdose er». 12 km i snakketempo med påfølgende hund og hare på Katedralskolen holder ikke lenger. Fellestrening er ikke noe for Jonas, det er godt gammeldags råkjør sammen med Erik han trenger. Med over 60 km i beina hittil denne uken, gikk han til duellen med friskt mot og motivasjonen for å ta seg ut maksimalt var tilstede. Et nytt og bedre liv ventet på toppen.

Begge gjorde sine forberedelser bra og ladet opp slik de ville gjort før en konkurranse. Dette innebærer for Erik trening på natten, etterfulgt av 3 timer søvn og sjokke kroppen med 1 liter Burn noen timer før start. Jonas er mer menneskelig og foretrekker 10 timer søvn og en varm dusj for å sette igang kroppen. Kl. 1045 ble Jonas hentet i den flotte poloen til Erik, som har hatt mang en forbikjøring, og ankom Kleiva kl 11.00 presis. Etter oppvarming og klesskifte sto de klare ved roten av Løvstakken for tidenes duell.

Pang! Starten går kl 11.30. Erik legger i vei i ett fryktelig tempo. Det er typisk han, sprekker aldri, uredd og ferdig herdet etter 4 år i Forsvaret. «Helvete skal han holde det tempoet til toppen. Her er det bare å henge i» tenkte Jonas. Men det var sleipt og det kom en del glipptak. Det ble meter og etterhvert så han bare frostrøyken av Erik. «Nå skal jeg kjøre hardt i dette partiet» tenkte Jonas. Men det funket ikke og Erik forsvant i det fjerne. Jonas bestemte seg for å kjøre jevnt. Ikke være med på opplegget til Erik, men heller løpe sitt eget løp. Jevnt og trutt, som en traktor jobbet Jonas seg oppover fjellsiden. Beina var tunge og motivasjonen begynte å svikte. Men han fikk en ny vår når han nærmet seg toppen og tok ut det siste.

Image

En sliten, men fattet Jonas skjønner at slaget er tapt. Erik var sterk idag, «Ka faen er den fyren laget av? Holdt han det åpningstempoet helt til toppen?».

Nei, han hadde ikke det. Erik tenkte før start, «kjøre i front, sette standarden og ikke la Jonas få noe gratis». Det var en hard åpning og når han nærmet seg Gullsteinen kjente han råkjøret. Det hadde kostet og han begynte å bli veldig sliten. Det ble kjørt hardt på «flaten» opp mot tretrappene, men så kom melkesyren for alvor. Erik snudde seg etter Jonas og tenkte: «hvis han kommer nå blir det seriøst 3 verdenskrig». Kroppen kjentes ut som Berlin 1945 og han var kommet i siste stigningen mot toppen. Den kalde luften fylte lungene og han pustet som en hval. Det var vel litt vel “harding” å stille i singlet i 2 grader. Men solen skinte, så han kjente ikke noe til kulden annet enn at den stakk i lungene. Inne i det siste minuttet skjønte Erik at seieren var sikret. Men skal man måle krefter, skal man måle krefter. Det ble kjørt hva remmer og tøy kunne klare, og på toppen var Erik så kjørt at han bare kastet seg ned i snøfonnen. “Ååååå GUDMUND hvor gåen han var”. Denne følelsen var det lenge siden han hadde hatt. Noen minutter etter kom en slagen Jonas og de løp de 50 minuttene over Gullsteinen tilbake til bilen. Dagen var fullkommen.

Image

Ser uberørt ut, men Erik innrømmet i ettertid at det var hardt. Mulig det har blitt kjørt litt vel mye hang-ups i det siste, men en toppløper bør kunne klare over 30 og kunne eliminere enhver sivil i basketak.

Begge var fornøyd med dagens innsats og at de har fått en pekepinn i hvor skapet står. Det spørs om ikke terskeltrynene og usikre østlendinger frykter buksevann til sommeren nå

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Clash of the Titans på Løvstakken

  1. Anonymous says:

    er det ikke han som har det lure blikket på ingressbilde da? står der med det sleske smilet og koser seg over at utøveren hans fortsatt har klubbrekord/ kretsrekord i Gular på 3000m?

  2. Anonymous says:

    Hvor er aage ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s